×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gepolierde-betonvloer.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een terras in gepolierde beton aanleggen? Hoe ga je te werk?

Wie een nieuw terras wil laten aanleggen, die heeft de keuze uit vele materialen. Denk maar aan hout, tegels of klinkers. Een materiaal dat de laatste jaren een sterke opmars kent, is gepolierde beton. Een polybeton terras is sterk en onderhoudsvriendelijk, en heeft bovendien een heel moderne uitstraling.

Hoe leg je zo'n polybeton terras aan? Wat zijn de voordelen en nadelen van een terras in gepolierde beton? En hoeveel kost het?

In dit artikel:

polybeton terras © Shutterstock - Een terras in gepolierde beton

Hoe een polybeton terras aanleggen?

betonnen terras storten © Shutterstock - Het storten van het beton in de bekisting

Een gepolierde betonvloer is een massieve betonvloer met een minimale opbouwhoogte van 7 cm, die na het storten nog een speciale afwerking krijgt. Na het storten wordt de betonvloer immers nog gepolierd, waardoor het terras een egale en gladde oppervlakte krijgt. De glanzende toplaag zorgt voor een heel elegant en modern effect.

Vooraleer je het beton stort, wordt eerst nog een bekisting geplaatst op de plek waar je het terras wil plaatsen. Op de bodem wordt eerst nog een plastic folie geplaatst. Nadien wordt ook nog een wapeningsnet aangebracht, voor extra stevigheid. Tot slot wordt het beton in deze bekisting gestort, en zal het terras z'n definitieve vorm aannemen.

Bij het aanleggen van een polybeton terras moet je met een aantal zaken rekening houden. Zo is een polybeton terras gemaakt uit een massieve betonvloer, en dit type vloer heeft steeds een minimale hoogte van 7 cm. Hou hier zeker rekening mee tijdens de voorbereidingswerken.

krimpvoegen bij een polybeton terras © Shutterstock - Krimpvoegen aan de rand van een polybeton terras

Een ander aandachtspunt is de gladheid van je terras. Een gepolierde betonvloer heeft een gladde oppervlakte, en kan heel slipperig worden na regenweer. Je kan het slipgevaar beperken door een grovere korrelgrootte te kiezen in de betonsamenstelling. Ook polier je de betonvloer best niet te veel. Hoe meer je poliert, hoe gladder de oppervlakte wordt.

Bij het aanleggen van een betonvloer is ook scheurvorming een aandachtspunt. Wordt een betonvloer slecht gelegd, dan kunnen er scheuren en barsten ontstaan in de vloer. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de betonvloer te snel wordt uitgehard. Om dit risico te vermijden, worden er aan de rand vaak krimpvoegen voorzien, zodat het beton ruimte heeft om te krimpen of uit te zetten. Deze krimpvoegen worden vaak gedicht met een elastisch silicone.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een (gepolierde) betonvloer laten leggen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een moderne en onderhoudsvriendelijke betonvloer!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van betonvloer specialisten in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een (gepolierde) betonvloer kies je voor een moderne en onderhoudsvriendelijke vloer. Benieuwd hoeveel het kost om je vloer te laten leggen? Vraag hier gratis offertes aan, en vergelijk!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
betonvloer specialisten

aanvraag starten


Voordelen en nadelen van een polybeton terras

Een terras in gepolierd beton dankt z'n populariteit aan de vele voordelen. Welke voordelen heeft een polybeton terras? En wat zijn de nadelen?

Voordelen van een terras in polybeton

terras in gepolierde beton © Shutterstock - Een betonnen terras biedt heel wat interessante voordelen

+ De meeste mensen kiezen voor een polybeton terras omwille van de strakke en moderne uitstraling. Een gepolierd terras heeft een glanzende toplaag, en dat geeft je terras extra cachet. Dit type terras past perfect bij een hedendaagse moderne woning.

+ Een betonnen terras is natuurlijk stevig en duurzaam. Het kan tegen een stootje, en heeft een lange levensduur.

+ Een polybeton terras is naadloos. Je hebt dus geen last van voegen, waar mossen en onkruid welig kunnen tieren.

+ Het gladde oppervlak zorgt er ook voor dat mossen en algen zich maar moeilijk kunnen hechten aan je terras. Een terras in gepolierde beton is met andere woorden heel onderhoudsvriendelijk.

+ Een polybeton terras is makkelijk te plaatsen. Het beton wordt gestort in een bekisting, en wordt nadien gedroogd. Het plaatsingsproces gaat heel snel, in tegenstelling tot sommige alternatieven, zoals een tegelterras of een klinkerterras.

+ Zelfs bij een betonnen terras heb je nogal wat afwerkingsmogelijkheden. Zo kan je voegen slijpen in je terras, of kan je kleurpigmenten toevoegen. Later in dit artikel gaan we dieper in op de verschillende afwerkingsmogelijkheden die je hebt.

+ Met gepolierde betonvloeren heb je vele toepassingsmogelijkheden. Zo kan je kiezen voor gepolierde beton voor het aanleggen van je terras, maar ook voor andere plaatsen in huis. Zo wordt het ook vaak gekozen voor het aanleggen van een oprit, of zelfs voor de vloeren binnenshuis. Een populaire toepassing is bijvoorbeeld om je gepolierde terras door te trekken naar de ruimtes binnenshuis, waardoor je als het ware je terras mee naar binnen trekt. Alles lijkt één homogeen geheel, wat een heel stijlvol effect geeft.

Nadelen van een terras in polybeton

Een terras in gepolierde beton kan soms slipperig zijn, zeker wanneer het net geregend heeft. Je kan dit voorkomen door te kiezen voor een grovere korrelgrootte, of door slechts beperkt te polieren.

Betonnen vloeren kunnen soms scheuren beginnen vertonen. Dit is echter vrij makkelijk te verhelpen, en bovendien doet het geen afbreuk aan de sterkte van je terras.

Een polybeton terras kan niet tegen zuren. Zo moet je uitkijken met agressieve schoonmaakmiddelen, en verwijder je best ook regelmatig de bladeren van je terras. Deze bladeren kunnen namelijk zuren bevatten, die vlekken kunnen maken op je terras.

gepolierde beton terras © Shutterstock - Een betonnen terras heeft vele voordelen, maar ook enkele nadelen

Welke afwerkingsmogelijkheden heb je?

Bij het overlopen van de voordelen gaven we al aan dat je zelfs bij betonnen terrassen best wel wat afwerkingsmogelijkheden hebt. Door kleine aanpassingen door te voeren, heb je toch een grote invloed op de uitstraling van je terras.

Kleurpigmenten toevoegen

Wie dacht dat een betonnen terras alleen maar grijs kan zijn, die heeft het mis. Door kleurpigmenten toe te voegen, kan je je terras de kleur geven die je zelf wil. Zowat elke kleur is mogelijk, al wordt in 99% van de gevallen nog steeds gekozen voor grijstinten.

Vaak wordt gekozen voor een grijstint die kan variëren tussen wit en zwart. Op die manier kan je je terras een donkere of een lichtere kleur geven, en laat je je terras beter passen bij de rest van je woning.

Voegen slijpen

Een andere populaire afwerkingstechniek is het slijpen van voegen in je terras. Door voegen aan te brengen, lijkt je polybeton terras meteen op een tegelterras.

Bovendien kan je zelf de 'afmetingen' van je voegen bepalen. Maar wil je echt voor een moderne en elegante look gaan, dan kies je best voor tegels in een extra groot formaat.

Andere ruimtes

Je gepolierde betonvloer hoeft niet beperkt te blijven tot je terras. In vele gevallen wordt er voor gekozen om de terrasvloer verder door te trekken naar de leefruimtes binnenshuis. De leefruimte en je terras lijken dan één groot geheel, en de barrière tussen binnen en buiten wordt grotendeels weggenomen. Om het effect nog te versterken, kan je ook grote glaspartijen of schuifdeuren plaatsen tussen de leefruimte en het terras.

Ook opritten en tuinpaden worden wel eens aangelegd in gepolierde beton. Ook hier met de bedoeling om alles beter op elkaar af te stemmen.

Lees meer over het plaatsen van een oprit in gepolierd beton.

Hoe een terras in gepolierde beton onderhouden?

Eén van de grote voordelen van een gepolierd terras is het onderhoudsvriendelijke karakter. Zo heeft een polybeton terras geen naden, en het gladde oppervlak zorgt voor een bescherming tegen mossen en vuiligheid.

Maar om je terras er steeds als nieuw te laten uitzien, is het verstandig om een regelmatig onderhoud uit te voeren.

Zo is het aan te raden om regelmatig de bladeren van je terras te verwijderen. Deze bladeren kunnen namelijk zuren bevatten, die na verloop van tijd vlekken kunnen veroorzaken op je terras.

polybeton terras onderhouden © Shutterstock - Je terras reinigen met een hogedrukreiniger kan, maar gebruik steeds de laagste stand

Om je terras te reinigen, gebruik je best een zachte borstel en wat water. Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger, aangezien dit de glanzende toplaag van je terrasvloer kan beschadigen. Wil je toch een hogedrukreiniger gebruiken, zet deze dan in de laagste stand.

Wil je iets grondiger reinigen, dan kan je eventueel een schoonmaakmiddel gebruiken. Vermijd wel het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, zoals javel. Kies voor milde reinigingsproducten, zoals Carolin. In combinatie met lijnolie geeft dit schoonmaakmiddel je terras opnieuw een glanzende look.

In de winter gebruik je best geen dooizout op je terras. Ook dit zout kan immers schade toebrengen aan je terrasvloer. Verwijder de sneeuw best gewoon met een sneeuwschop. Een eventuele ijslaag zal nadien snel wegsmelten, omdat de donkere kleur van je terras het zonlicht absorbeert.

Tot slot kan je er ook nog voor kiezen om je terrasvloer een beschermende toplaag te geven. Dit doe je door je betonvloer te coaten of te impregneren. Dankzij deze behandeling blijft je polybeton terras langer beschermd tegen vuil en weersomstandigheden, en dat verlengt uiteraard de levensduur. Reken voor deze behandeling op een kostprijs van zo'n 8 euro per m².

Wat is de prijs van een polybeton terras?

En zo zijn we meteen aanbeland bij de laatste belangrijke vraag. Hoeveel kost het aanleggen van een terras in gepolierd beton?

Wel, zoals vaak hangt dit af van verschillende factoren. Zo zal de oppervlakte van je terras uiteraard een rol spelen. Ook de moeilijkheidsgraad van je terras bepaalt de prijs. Heeft je terras speciale vormen en hoeken, dan zal de aannemer immers meer tijd nodig hebben om je terras te plaatsen.

De afwerkingsgraad speelt ook een rol. Wil je een terras in een andere kleur, of wil je voegen laten slijpen in je terras? Dan betaal je uiteraard een meerprijs.

Voor een standaard polybeton terras mag je rekenen op een prijs die schommelt tussen de 40 en de 75 euro per m². Kies je voor een speciale afwerking, dan kan de prijs soms oplopen tot meer dan 100 € per m². We raden aan om offertes aan te vragen bij meerdere specialisten, zodat je prijzen kan vergelijken.

Gratis offertes voor het plaatsen van een (gepolierde) betonvloer

Een terras in polybeton oogt stijlvol en modern. Droom jij ook van zo'n strak terras? Laat het niet bij een droom blijven. Via onderstaand formulier vraag je meteen meerdere offertes aan bij gespecialiseerde firma's in jouw regio. Zij zullen je elk een offerte op maat voorleggen, zodat je rustig prijzen kan vergelijken.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


betonvloer specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Prijs van betonvloeren: het complete overzicht
Polybeton terras plaatsen: hoe ga je te werk?
Gratis offertes voor betonvloeren